- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
„Luna Enescu” la Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român deschide, duminică, 8 octombrie 2017, Luna Enescu la ICR. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia”, cu începere de la ora 14.00. Manifestările desfășurate sub egida „Luna Enescu la ICR“ întregesc succesul acţiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentanţele ICR în străinătate. Cel mai recent eveniment de acest fel, intens mediatizat de presa internațională și cu un remarcabil succes în rândul publicului, a fost deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall din Londra, cu opera „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski.
La manifestările de la Sinaia vor participa personalități din mediul diplomatic, academic şi cultural din România și din străinătate. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Primăria oraşului Sinaia, are o semnificație simbolică și, în egală măsură, o anvergură desosebită, fiind programat în ultima zi a Festivalului „Sinaia Forever“, o manifestare aflată la cea de a XXII-a ediţie. Muzeul Naţional „George Enescu” și Institutul Cultural Francez sunt, de asemenea, parte din programul evenimentului de la Sinaia, care cuprinde lansarea celui de-al doilea volum bilingv în română și engleză, George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, urmată de vernisajul expoziției documentare dedicată compozitorului.
De la ora 15.00 va avea loc un recital extraordinar susținut de Mirana Țuțuianu, Anne Billant, Ștefan Tarara, Mihai Ritivoiu și Marin Cazacu, iar de la ora 17.00 proiecția filmului Enescu – la răspântie de vremi, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Volumul George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se asupra ultimelor două etape din viața compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) și senectutea (1946 – 1955). Selecția, introducerea și legendele fotografiilor au fost realizate de muzicologul Viorel Cosma. În holul Cazinoului, ICR și Muzeul Naţional „George Enescu” prezintă expozițiile fotodocumentare Viorile lui George Enescu și George Enescu, un mare creator al secolului XX, realizate de muzeograf dr. Adina Sibianu, muzeograf dr. Irina Nițu, grafica Horia Nițu.
Seara se va încheia cu proiecția filmului documentar Enescu – la răspântie de vremi. Regia şi imaginea sunt semnate de Nicolae Mărgineanu, iar scenariul și comentariul îi aparțin Adei Brumaru.
„Cele mai recente succese înregistrate în plan internațional cu opera lui George Enescu, mă refer la primirea extraordinară de care s-a bucurat în rândul publicului de la Londra opera Oedipe, prezentată în variantă de concert la Royal Festival Hall, ne îndreptățesc să spunem că George Enescu a devenit un adevărat brand de țară. Iată de ce Institutul Cultural Român îi dedică o lună întreagă de evenimente, începând de pe 8 octombrie 2017. Deși George Enescu nu mai are nevoie de nicio prezentare, oameni sufletiști, alături de specialiști, aduc în fața publicului noi aspecte legate de viața marelui nostru compozitor. Volumul George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, pe care-l lansăm în cadrul seriei de evenimente Luna Enescu la ICR, este un exemplu în acest sens și mulțumesc, în numele Institutului Cultural Român, tuturor celor care au făcut posibilă apariția și prezentarea acestuia în fața publicului iubitor de muzică bună și de cultură“, declară doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.